Verhuizen naar Spanje

Tips voor verhuizen naar het buitenland

Het hoge woord is eruit: u gaat verhuizen! Dit keer zoekt u letterlijk de grenzen op. U gaat verhuizen buiten Nederland en mogelijk zelfs emigreren naar Spanje. Een mooie stap naar een nieuwe toekomst maar direct ook veel om over na te denken. Uit Nederland verhuizen brengt natuurlijk een hoop extra kopzorgen met zich mee. Op onze website vind u een aantal algemene praktische tips en adviezen die u verder op weg helpen. Als internationale verhuizer hebben wij veel ervaring met verhuizen binnen Europa. En u kunt bij ons een gratis offerte aanvragen.

Verhuizen buiten Nederland, binnen de EU

Indien u van plan ben buiten Nederland te gaan wonen / werken, is het belangrijk om te checken wat u rechten en plichten zijn. Binnen de EU geldt de regel dat u maximaal 3 maanden in een ander land kunt verblijven zonder verblijfsvergunning. In sommige EU-landen is het wel verplicht om u aan te melden. Blijft u langer dan 3 maanden, registreer uw verblijf dan. Hiervoor dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort / identiteitsbewijs en dient u aan te tonen dat u verzekerd bent voor eventuele ziektekosten. Ook zult u moeten aantonen geen sociale uitkering nodig te hebben of te beschikken over voldoende vermogen. Daarnaast zijn er een aantal standaard zaken die geregeld dienen te worden. Denk hierbij aan het opzeggen van uw huidige contracten en abonnementen, het melden van uw emigratie aan de gemeente, het inlichten van de belastingdienst, het regelen van de buitenlandse geldigheid van uw diploma’s, het vertalen van uw CV en een check op de geldigheid van uw persoonlijke documenten.

Verhuizen naar Spanje

Het koude kikkerlandje inruilen voor de Spaanse zon? Begrijpelijk! Hou hierbij wel rekening met onderstaande zaken:

  • Schrijf u in bij een centraal register voor buitenlanders;
  • Vraag een identificatienummer aan. Zonder dit zogeheten NIE-nummer kunt u geen huis kopen of andere zaken regelen in Spanje;
  • Het Spaans leren is zeer aan te raden. Zo komt u minder snel voor verrassingen te staan en kunt u volop genieten van het leven in Spanje;
  • Spanje hanteert andere normen en waarden op het gebied van werktijden. Kijk er dus niet raar van op als ze u vragen tot 8 uur ‘s avonds te werken. Daarentegen maken zij wel gebruik van een siësta, ofwel een lange middagpauze;
  • Verkeersregels kunnen afwijken van die in Nederland. Zorg ervoor dat u zich hierin verdiept om stapels verkeersboetes te voorkomen;
  • Hou er rekening mee dat de lonen in Spanje over het algemeen lager liggen dan in Nederland. Maar dat maakt leven in Spanje niet minder leuk.

Wat moet u in Nederland regelen?

Wanneer u richting het buitenland vertrekt, moet u in Nederland de nodige zaken regelen. Een belangrijke eerste stap is om contact op te nemen met de buitenlandse vertegenwoordiging van Spanje in Nederland. Daar kunt u precies opvragen welke zaken u allemaal moet rond maken voordat u kunt emigreren. Verder dient u bij de gemeente waar u woont aan te geven naar welk Europees land u vertrekt en op welk adres u te bereiken bent. Ook heeft u een DigiD nodig om alle formele zaken te regelen. Zo moet u bijvoorbeeld contact opnemen met de Belastingdienst en de zorgverzekeringen (en andere verzekeringen) stopzetten en omzetten. Ontvangt u een uitkering? Dan moet u dit melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of bij de Sociale Verzekeringsbank. Laat verder uw documenten legaliseren en vraag een diplomabeschrijving van Nuffic op als u uw diploma’s in het buitenland wilt kunnen gebruiken. En u heeft natuurlijk een goed en betrouwbaar internationaal verhuisbedrijf nodig. Kijkt u hiervoor ook op onze checklist verhuizing vol met handige tips.

Een zakelijke verhuizing in Europa

Er zijn diverse oorzaken, waardoor een zakelijke verhuizing noodzakelijk kan zijn. U heeft wellicht vanuit uw werk een functie aangeboden gekregen in een ander Europees land. Of u heeft tijdens het bezoek van een ander land diverse mogelijkheden gezien om te gaan ondernemen. Welke reden er ook schuilgaat achter de verhuizing, u wilt weten wat u kunt verwachten. Het is dan ook verstandig om  Nederlandse ondernemers in Spanje te raadplegen.

Er zijn bepaalde zaken, afhankelijk van de bestemming, die goed geregeld moeten zijn voor vertrek. Hierbij kunt u onder andere denken aan zorgverzekering, belastingen, beroepserkenning en pensioen. Er zijn in veel Europese landen ook instanties die u kunnen vragen om bepaalde documenten op te leveren. De betreffende documenten dienen dan voor uw vertrek rechtsgeldig te worden gemaakt.

Als u binnen Europa verhuisd, mag u drie maanden verblijven in een ander EU-land, zonder registratie. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor u wel uw aanwezigheid moet melden. Bij een langer verblijf dan drie maanden is in veel gevallen wel een registratie noodzakelijk.

Redenen om te verhuizen in Europa

Werk

Mensen die kiezen voor internationaal verhuizen, hebben daarover uiteenlopende motieven. Een van de belangrijkste redenen om de grens over te steken, is van economische aard. Veel mensen die zich in een ander Europees land vestigen, doen dit omdat ze in het buitenland een aantrekkelijke baan kunnen krijgen. Met name Duitsland, België en de Scandinavisch landen zijn om deze reden in trek bij Nederlandse emigranten. Anderen kiezen ervoor om in het warme zuiden van Europa of in de skigebieden in Midden-Europa een restaurant, hotel en/of bed and breakfast te beginnen.

Voordelig wonen

Een tweede motief dat veel voorkomt onder emigranten uit Nederland, zijn de voordelige woningen en gunstige leefomstandigheden in andere Europese landen. Zo zijn in het naburige Duitsland, om een voorbeeld te noemen, woningen en grond een stuk voordeliger dan in Nederland. Duitse woningen zijn groter, tientallen procenten goedkoper en van superieure kwaliteit.

Rust en ruimte

Een derde motief dat veel wordt genoemd, is het gevoel dat Nederland een druk en gestrest land is. Veel mensen kiezen voor meer rust in het buitenland en gaan dan daar aan het werk. Ook veel pensionado’s kiezen voor een vertrek uit Nederland, vaak naar warme landen als Spanje, Italië of Portugal.

Avontuur

Ten slotte kan ook nog avontuur en spanning als reden genoemd worden om naar het buitenland te vertrekken. Sommige mensen houden van het avontuur, pakken hun biezen en maken een nieuwe start ergens anders in Europa. En zo zijn er nog tal van andere redenen die mensen aanzetten om te verhuizen in Europa, zoals meer ruimte om je heen, een schoner milieu, vanwege een relatie of om je veiliger te voelen.

Verhuizen is mensenwerk

Verhuizen is een stap waar veel gedachten de revue passeren. Welke meubels gaan mee? Wat kost een verhuizing? Hoe komen de spullen van A naar B? Zo zijn er nog tal van vragen, waar u zelf misschien op zal stuklopen. Ook dit is volkomen logisch, het is waarschijnlijk niet uw hobby om dit soort vraagstukken op te lossen. En daar kunnen wij u helpen als ervaren internationale verhuizers. Als u nu een offerte aanvraag indient helpen wij u snel op weg.

Maak ook hier een scherpe analyse op de situatie die gaat komen. Beeld u zich met name de huisvesting in. Misschien gaat u wel van een vrijstaand huis naar een appartement of juist andersom. Hierdoor kan het voorkomen dat er veel meubels overbodig raken, misschien is het interessant om deze via bepaalde kanalen te verkopen. Als u juist groter gaat wonen in het land waar u naartoe verhuist heeft u misschien wel meer meubels nodig. Denk dan op voorhand goed na of u deze meubels in Nederland wilt aanschaffen en mee gaat vervoeren of dat u de nieuwe meubels in het betreffende land gaat kopen.

Ons verhuisbedrijf is ervaren in internationale verhuizingen. Wij kunnen u voorzien van advies voor uw internationale verhuizing. Het is ons vak en we zorgen ervoor dat uw spullen op een zo veilig mogelijke manier op de juiste locatie aankomen. Uiteraard zijn uw spullen goed verzekerd en hebben we duidelijke afspraken over eventuele schade die kan voortkomen uit de verhuizing. Verhuizen blijft immers mensenwerk. Maar wij werken zorgvuldig en hebben zelden schade. U kunt er gemakshalve van uitgaan dat wij een zorgeloze verhuizing organiseren. Vraag nu om een offerte op maat.

verhuizen naar Spanje

Verhuis stress bij een internationale verhuizing

Een vakantie naar het buitenland gaat al vaak gepaard met de nodige stress, laat staan een verhuizing. U maakt zich waarschijnlijk druk, omdat u niet zeker weet of alles wel correct is geregeld. Dat is logisch, want u gaat beginnen aan een compleet nieuw avontuur.

Begin met het scheppen van wat orde in alle chaos die voorbij lijkt te komen. Creëer hiervoor een overzichtelijke checklist of gebruik onze checklist verhuizing. Zodra u weer een nieuwe hobbel op de weg ziet, schrijft u deze direct op de checklist. Door taken op te schrijven, houd u uw hoofd leeg en blijven de stappen richting vertrek overzichtelijk. Als u het even niet weet bel dan uw internationale verhuizer. Die heeft vaak handige tips om uw internationale verhuizing goed te laten verlopen.

Verhuizen in Europa

Heeft u plannen om naar een andere Europees land te verhuizen? Zoals Zweden, Noorwegen, Duitsland of Spanje? Voor welk land u ook kiest, emigreren in Europa is een onderneming waarbij een hoop komt kijken. Wat zijn redenen om in Europa te verhuizen? Wat moet er allemaal geregeld worden voordat u naar het buitenland vertrekt? Als u gaat verhuizen in Europa, wat moet u dan in het land van aankomst allemaal doen? En, ook niet onbelangrijk, hoe kiest u een geschikt verhuisbedrijf uit als u internationaal verhuizen wilt? In dit artikel leest u alles over waar u rekening mee moet houden als u wilt emigreren naar een ander Europees land.

Waar naar toe verhuizen?

Relatief veel Nederlanders kunt u uiteraard terugvinden aan de Costa’s in  Benidorm, Torremolinos, Marbella of Lloret, op de Balearen, vooral Ibiza en Mallorca en de Canarische eilanden, zoals Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. Maar eigenlijk verhuizen Nederlanders naar heel Spanje. Uiteraard zijn ook veel Nederlanders verhuisd naar de grote Spaanse steden, zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas, Bilbao, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo, Gijón enzovoorts. Wonen in Spanje is sowieso aangenaam, waar u ook naar toe wilt verhuizen.

En waar bent u van plan om naar toe te gaan? Laat het ons weten!