Verhuizen naar Frankrijk

Tips voor verhuizen naar het buitenland

Het hoge woord is eruit: u gaat verhuizen! Dit keer zoekt u letterlijk de grenzen op. U gaat verhuizen buiten Nederland. Een mooie stap naar een nieuwe toekomst maar direct ook veel om over na te denken. Verhuizen buiten Nederland brengt natuurlijk een hoop extra kopzorgen met zich mee. Op onze website vind u een aantal algemene praktische tips en adviezen die u verder op weg helpen.

Verhuizen buiten Nederland, binnen de EU

Indien u van plan ben buiten Nederland te gaan wonen / werken, is het belangrijk om te checken wat u rechten en plichten zijn. Binnen de EU geldt de regel dat u maximaal 3 maanden in een ander land kunt verblijven zonder verblijfsvergunning. In sommige EU-landen is het wel verplicht om u aan te melden. Blijft u langer dan 3 maanden, registreer uw verblijf dan. Hiervoor dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort / identiteitsbewijs en dient u aan te tonen dat u verzekerd bent voor eventuele ziektekosten. Ook zult u moeten aantonen geen sociale uitkering nodig te hebben of te beschikken over voldoende vermogen. Daarnaast zijn er een aantal standaard zaken die geregeld dienen te worden. Denk hierbij aan het opzeggen van uw huidige contracten en abonnementen, het melden van uw emigratie aan de gemeente, het inlichten van de belastingdienst, het regelen van de buitenlandse geldigheid van uw diploma’s, het vertalen van uw CV en een check op de geldigheid van uw persoonlijke documenten.

Verhuizen naar Frankrijk

Droomt u van een leven als God in Frankrijk? Hier moet u aan denken:

  • Indien u op zoek bent naar een woning, houd er dan rekening mee dat u in Frankrijk online een beperkt aanbod tegenkomt van de beschikbare woningen. Plan hiervoor dus een afspraak in met een makelaar;
  • Schrijf u in bij de gemeente: Zorg ervoor dat u dit binnen 5 dagen na aankomst doet;
  • Frankrijk kent geen aftrek van hypotheekrente;
  • Fransen zijn minder onderlegd in online contact (mail). Neem waar mogelijk telefonisch contact op indien u zaken snel geregeld wenst te hebben.

Wat moet u in Nederland regelen?

Wanneer u richting het buitenland vertrekt, moet u in Nederland de nodige zaken regelen. Een belangrijke eerste stap is om contact op te nemen met de Franse ambassade in Nederland. Daar kunt u precies opvragen welke zaken u allemaal moet rond maken voordat u kunt emigreren naar Frankrijk. Verder dient u bij de gemeente waar u woont aan te geven naar welk Europees land u vertrekt en op welk adres u te bereiken bent. Ook heeft u een DigiD nodig om alle formele zaken te regelen. Zo moet u bijvoorbeeld contact opnemen met de Belastingdienst en de zorgverzekeringen (en andere verzekeringen) stopzetten en omzetten. Ontvangt u een uitkering? Dan moet u dit melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of bij de Sociale Verzekeringsbank. Laat verder uw documenten legaliseren en vraag een diplomabeschrijving van Nuffic op als u uw diploma’s in het buitenland wilt kunnen gebruiken.

Een zakelijke verhuizing in Europa

Er zijn diverse oorzaken, waardoor een zakelijke verhuizing noodzakelijk kan zijn. U heeft wellicht vanuit uw werk een functie aangeboden gekregen in een ander Europees land. Of u heeft tijdens het bezoek van een ander land diverse mogelijkheden gezien om te gaan ondernemen. Welke reden er ook schuilgaat achter de verhuizing, u wilt weten wat u kunt verwachten.

Er zijn bepaalde zaken, afhankelijk van de bestemming, die goed geregeld moeten zijn voor vertrek. Hierbij kunt u onder andere denken aan zorgverzekering, belastingen, beroepserkenning en pensioen. Er zijn in veel Europese landen ook instanties die u kunnen vragen om bepaalde documenten op te leveren. De betreffende documenten dienen dan voor uw vertrek rechtsgeldig te worden gemaakt.

Als u binnen Europa verhuisd, mag u drie maanden verblijven in een ander EU-land, zonder registratie. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor u wel uw aanwezigheid moet melden. Bij een langer verblijf dan drie maanden is in veel gevallen wel een registratie noodzakelijk.

Verhuizen is mensenwerk

Verhuizen is een stap waar veel gedachten de revue passeren. Welke meubels gaan mee? Hoe komen de spullen van A naar B? Zo zijn er nog tal van vragen, waar u zelf misschien op zal stuklopen. Ook dit is volkomen logisch, het is waarschijnlijk niet uw hobby om dit soort vraagstukken op te lossen.

Maak ook hier een scherpe analyse op de situatie die gaat komen. Beeld u zich met name de huisvesting in. Misschien gaat u wel van een vrijstaand huis naar een appartement of juist andersom. Hierdoor kan het voorkomen dat er veel meubels overbodig raken, misschien is het interessant om deze via bepaalde kanalen te verkopen. Als u juist groter gaat wonen in het land waar u naartoe verhuist heeft u misschien wel meer meubels nodig. Denk dan op voorhand goed na of u deze meubels in Nederland wilt aanschaffen en mee gaat vervoeren of dat u de nieuwe meubels in het betreffende land gaat kopen.

Ons verhuisbedrijf is ervaren in internationale verhuizingen. Wij kunnen u voorzien van advies voor uw internationale verhuizing. Het is ons vak en we zorgen ervoor dat uw spullen op een zo veilig mogelijke manier op de juiste locatie aankomen. Uiteraard zijn uw spullen goed verzekerd en hebben we duidelijke afspraken over eventuele schade die kan voortkomen uit de verhuizing. Verhuizen blijft immers mensenwerk. Maar wij werken zorgvuldig en hebben zelden schade. U kunt er gemakshalve van uitgaan dat wij een zorgeloze verhuizing organiseren.

Verhuizen naar Frankrijk

Waar naar toe verhuizen?

Relatief veel Nederlanders kunt u terugvinden in de populaire vakantiegebieden, zoals de Ardèche, de Morvan, de Alpen en aan de Middellandse Zee. Maar eigenlijk verhuizen Nederlanders naar heel Frankrijk. Uiteraard zijn ook veel Nederlanders verhuisd naar de grote Franse steden, zoals Parijs, Marseille, Toulouse, Nice, Nantes, Montpellier, Lille, Lyon, Bordeaux, Rennes, Reims enzovoorts.