Verhuizen naar België

Verhuizen in Europa

Heeft u plannen om naar België te verhuizen? Emigreren naar België is een onderneming waarbij een hoop komt kijken. Wat zijn redenen om in Europa te verhuizen? Wat moet er allemaal geregeld worden voordat u naar het buitenland vertrekt? Als u gaat verhuizen in Europa, wat moet u dan in het land van aankomst allemaal doen? En, ook niet onbelangrijk, hoe kiest u een geschikt verhuisbedrijf uit als u internationaal verhuizen wilt? In dit artikel leest u alles over waar u rekening mee moet houden als u wilt gaan wonen in België.

Verhuizen naar België

Verhuizen naar de buren? Het is slechts een kleine afstand, maar ook hier zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Hieronder een aantal tips:

  • Wilt u uw auto vanuit Nederland meenemen? Dat kan. Zorg er dan voor dat u uw auto inschrijft bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen);
  • Het belastingsysteem in België is vergelijkbaar aan dat in Nederland. Houd er wel rekening mee dat u (afhankelijk van jouw salarisschaal) meer belasting dient te betalen dan in Nederland;
  • Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk een Belgische zorgverzekering afsluit. U kunt er ook voor kiezen om in Nederland verzekerd te blijven en uw AOW hier te blijven opbouwen;
  • Hou er rekening mee dat medicijnen in België een stuk duurder zijn. Echter zijn de woonlasten in verhouding lager.

In Nederland regelen

Wanneer u richting het buitenland vertrekt, moet u in Nederland de nodige zaken regelen. Een belangrijke eerste stap is om contact op te nemen met de buitenlandse vertegenwoordiging van België in Nederland. Daar kunt u precies opvragen welke zaken u allemaal moet rond maken voordat u kunt emigreren. Verder dient u bij de gemeente waar u woont aan te geven naar welk Europees land u vertrekt en op welk adres u te bereiken bent. Ook heeft u een DigiD nodig om alle formele zaken te regelen. Zo moet u bijvoorbeeld contact opnemen met de Belastingdienst en de zorgverzekeringen (en andere verzekeringen) stopzetten en omzetten. Ontvangt u een uitkering? Dan moet u dit melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of bij de Sociale Verzekeringsbank. Laat verder uw documenten legaliseren en vraag een diplomabeschrijving van Nuffic op als u uw diploma’s in het buitenland wilt kunnen gebruiken.

Redenen om te verhuizen in Europa

Werk

Mensen die kiezen voor internationaal verhuizen, hebben daarover uiteenlopende motieven. Een van de belangrijkste redenen om de grens over te steken, is van economische aard. Veel mensen die zich in een ander Europees land vestigen, doen dit omdat ze in het buitenland een aantrekkelijke baan kunnen krijgen. Met name Duitsland, België en de Scandinavisch landen zijn om deze reden in trek bij Nederlandse emigranten. Anderen kiezen ervoor om in het warme zuiden van Europa of in de skigebieden in Midden-Europa een restaurant, hotel en/of bed and breakfast te beginnen.

Voordelig wonen

Een tweede motief dat veel voorkomt onder emigranten uit Nederland, zijn de voordelige woningen en gunstige leefomstandigheden in andere Europese landen. Zo zijn in het naburige Duitsland, om een voorbeeld te noemen, woningen en grond een stuk voordeliger dan in Nederland. Duitse woningen zijn groter, tientallen procenten goedkoper en van superieure kwaliteit.

Rust en ruimte

Een derde motief dat veel wordt genoemd, is het gevoel dat Nederland een druk en gestrest land is. Veel mensen kiezen voor meer rust in het buitenland en gaan dan daar aan het werk. Ook veel pensionado’s kiezen voor een vertrek uit Nederland, vaak naar warme landen als Spanje, Italië of Portugal.

Avontuur

Ten slotte kan ook nog avontuur en spanning als reden genoemd worden om naar het buitenland te vertrekken. Sommige mensen houden van het avontuur, pakken hun biezen en maken een nieuwe start ergens anders in Europa. En zo zijn er nog tal van andere redenen die mensen aanzetten om te verhuizen in Europa, zoals meer ruimte om je heen, een schoner milieu, vanwege een relatie of om je veiliger te voelen.

Verhuis stress bij een internationale verhuizing

Een vakantie naar het buitenland gaat al vaak gepaard met de nodige stress, laat staan een verhuizing. U maakt zich waarschijnlijk druk, omdat u niet zeker weet of alles wel correct is geregeld. Dat is logisch, want u gaat beginnen aan een compleet nieuw avontuur.

Begin met het scheppen van wat orde in alle chaos die voorbij lijkt te komen. Creëer hiervoor een overzichtelijke checklist, waarop u iedere keer kunt afvinken bij het voltooien van een taak. Zodra u weer een nieuwe hobbel op de weg ziet, schrijft u deze direct op de checklist. Door taken op te schrijven, houd u uw hoofd leeg en blijven de stappen richting vertrek overzichtelijk. En u weet ook wanneer u echt klaar bent.

verhuizen naar België

Waar naar toe verhuizen?

Relatief veel Nederlanders die naar België verhuisd zijn zult u kunnen terugvinden in dorpen en steden nabij de grens. De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen. Enkele grensgemeenten hebben extreem hoge concentraties Nederlanders. In Baarle-Hertog wonen 36 keer meer Nederlanders dan gemiddeld; in Hamont-Achel, Voeren, Lanaken en Ravels minstens twintig keer meer. De bevolking van deze gemeenten bestaat telkens voor meer dan 34% uit Nederlanders. Ook de gemeenten Hoogstraten en Essen en Kinrooi, Neerpelt en Lommel hebben bijzonder grote concentraties Nederlanders. Verder verhuizen veel Nederlanders naar de grote Belgische steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Charleroi, Luik, Namen, Leuven Bergen, Mechelen, Kortrijk en Aalst.